13 weken zwanger: zwangerschapssymptomen en babyontwikkeling
Ontdek wat u kunt verwachten van elke week van uw zwangerschap.
13 weken zwanger is hoeveel maanden?
Maand 3 (Trimester 1)
Ontwikkeling baby na 13 weken
Gezonde voeding en voeding

Zwangerschapssymptomen
U bent uit uw eerste trimester – zijn uw zwangerschapssymptomen?


Zwangerschapssymptomen na 13 weken
Pijn
U kunt pijn aan de zijkant van uw buik ervaren. Deze worden veroorzaakt door uw uitzettende baarmoeder (bekend als ‘ronde ligamentpijn’).
Opgeblazen gevoel en constipatie
Deze komen vaak voor in het begin van de zwangerschap als gevolg van hormonale veranderingen in uw lichaam. Ze kunnen je een beetje misselijk maken en mogelijk buikpijn krijgen
Indigestie en brandend maagzuur
Deze spijsverteringsproblemen worden veroorzaakt doordat je baby een deel van de ruimte inneemt die je maag inneemt, en je veranderende hormonen
infecties
Met meer bloed rond uw bekkengebied, maakt uw lichaam een melkachtige vloeistof aan, leukorroe genaamd, om uw vagina schoon en vrij van infecties te houden. Als je merkt dat het sterk begint te ruiken, van kleur of textuur verandert, heb je mogelijk een infectie en moet je naar je verloskundige gaan
Symptomen vanaf uw eerste trimester
U bent misschien aan uw tweede trimester begonnen, maar dat betekent niet dat symptomen zoals ochtendmisselijkheid, vreemde onbedwingbare trek, stemmingswisselingen en spotting van de ene op de andere dag verdwijnen. Sommige kunnen blijven hangen.
Pijnlijk tandvlees
Het slechte nieuws is dat je hormonen je kwetsbaarder maken voor het krijgen van tandvleesaandoeningen. Het goede nieuws is dat je recht hebt op gratis tandheelkundige zorg tijdens je hele zwangerschap en tot 12 maanden nadat je baby is geboren.
Vezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond zwangerschapsdieet, maar veel vrouwen krijgen er niet genoeg van. Ontdek hoe deze plantaardige stof je helpt om regelmatig te blijven als je vatbaarder bent voor constipatie, en welke vezelrijke voedingsmiddelen kunnen helpen bij constipatie.
Vezelfeiten
Vezels zijn een belangrijk onderdeel van een gezond zwangerschapsdieet, omdat het ervoor zorgt dat je spijsverteringsstelsel soepel blijft werken.
Gevonden in plantaardig voedsel, vezels zijn het deel van de plant dat je lichaam niet kan verteren. Door door het lichaam te bewegen, in plaats van te worden geabsorbeerd, helpt het andere afvalstoffen efficiënter te passeren.
Onderzoek heeft ook aangetoond dat een vezelrijk dieet kan helpen om het aantal goede bacteriën in je darmen te verhogen en hen te helpen de productie van beschermende stoffen zoals vetzuren met een korte keten te verhogen.
Belangrijkste bronnen van vezels
- Zemelen en volkoren meel – vind je in veel ontbijtgranen en brood.
- Haver – eet pap voor een vezelrijke start van de dag.
- Bruine rijst – kies voor deze vezelrijke versie in plaats van witte variëteiten.
- Wortelgroenten – wortelen en aardappelen zijn goede bronnen.
- Fruit – inclusief gedroogd fruit. Vooral abrikozen en vijgen zijn rijk aan vezels.
Lijnzaad is een steeds populairder supplement omdat het rijk is aan vezels en voedingsstoffen, waaronder omega-oliën. Het wordt echter niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven vanwege tegenstrijdige bevindingen over de mogelijke gezondheidsvoordelen voor uw baby

DE WETENSCHAP ACHTER VEZEL
Mogelijk gemaakt door Nutricia
Er zijn twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. Onoplosbare vezels lossen niet op in water en worden niet door het lichaam afgebroken. In plaats daarvan passeert het je systeem, absorbeert het onderweg water en helpt het andere voedingsmiddelen erdoorheen te bewegen.
Oplosbare vezels absorberen water, waardoor de ontlasting zachter en gemakkelijker te passeren is. Het bindt zich ook met cholesterol en vetzuren, vertraagt de suikeropname en handhaaft de natuurlijke PH-waarden van de darm. Vezels verlagen ook het cholesterolgehalte en kunnen het risico op hartproblemen helpen verminderen.